Здравното и образователното министерства внасят още днес в Министерския съвет проект

...
Здравното и образователното министерства внасят още днес в Министерския съвет проект
Коментари Харесай

Купуват щадящи covid-тестове за малките ученици

Здравното и просветителното министерства внасят още през днешния ден в Министерския съвет проект на разпореждане за обезпечаване на 13 милиона лв. за безвъзмездни щадящи проби за най-малките възпитаници. Това оповестиха на брифинг здравния министър Стойчо Кацаров, просветителния министър Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата. Целта на тези проби е при позитивен резултат детето да остане под 14-дневна карантина, а паралелката да не излиза под карантина. 

" Надявам се да осигурим допустимо най-бързо тези проби. Здравното министерството още през днешния ден ще разгласи поръчка за закупуване на такива проби, като желанието ни е да осигурим такива за всички деца от 1 до 4 клас. Желанието ни е още идната седмица да върнем децата в учебните заведения ", изясни здравният министър. По думите му се планува такива текстове да се ползват и при по-големите възпитаници.

Въпросните проби ще могат да се вършат от преподавател и няма да е належащо да се прави от здравно лице. Ако някое дете се окаже положително, ще бъде връщано на входа на учебно заведение, тъй че да не се постанова карантинирането на цяла паралелка.

Намерението на здравните управляващи е децата да се върнат в клас още от идващия понеделник, само че към този момент не е несъмнено, че тестванията ще бъдат обезпечени до тогава. Ако тази процедура проработи, се планува да се въведе щадящо тестване и за по-големите възпитаници.  

Предложението за щадящи проби два пъти седмично се разисква от няколко месеца, само че към момента има родители, които се опълчват. Ето за какво просветителният министър Николай Денков помоли родителите да спомагат да проработят новите мерки като разрешат тестването на децата.

" Наложи се внезапно да променим ограниченията тъй като минахме границите на заболеваемостта. Основната компликация, с която се сбълскваме с нашата система са две разнообразни публични отзиви, които би трябвало да се обединият с цел да проработи новия метод. Новият метод е филтър на входа на учебното заведение, безвредна среда, тъй че който желае си праща децата, който желае ги държи в къщи на домашно образование. За да се случи това, ние имаме поддръжка от родителите за потреблението на щадящите проби. Те и в този момент бяха на разположение, само че родителите не желаеха тестванията да бъдат употребявани ", посочи Денков. 

От Националната мрежа за децата оповестиха, че приветстват решението на управляващите за връщане на децата в учебно заведение посредством всеобщо тестване на входа. От организацията припомнихя, че са предложили този метод на управляващите още преди началото на образователната година като задачата е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават учебно заведение даже, в случай че епидемиологичната конюнктура се утежни още повече.  От неправителствената организация припомнят, че в случай че родители са срещу тестването, те могат да задържат детето си у дома и то да се образова онлайн до момента в който другите учат присъствено. 

И още, за учителите ще бъде наложително съществуването на " зелен документ ", стана ясно още на брифинга. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР